- Anasayfa
- Web Tasarım
- Sayfa Hızı Nedir? Site Hızlandırma Nasıl Olur?
Sayfa Hızı Nedir? Site Hızlandırma Nasıl Olur?
Sayfa hızı, sayfanızdaki içeriğin ne kadar hızlı yüklendiğinin bir ölçüsüdür.
Sayfa hızı genellikle bir sitedeki sayfa görüntülemelerinin bir örneğinin sayfa hızı olan “site hızı” ile karıştırılır.
Sayfa hızı, “sayfa yükleme süresi” (içeriğin belirli bir sayfada tam olarak görüntülenmesi için geçen süre) veya “ilk bayta kadar geçen süre” (tarayıcınızın siteden bilgi baytının ilk baytını almasının ne kadar sürdüğü) olarak tanımlanabilir.)

Sayfa hızı, kullanıcı deneyimi için de önemlidir. Daha uzun yükleme süresine sahip sayfaların hemen çıkma oranları daha yüksek ve sayfadaki ortalama süre daha düşük olma eğilimindedir.
SEO En İyi Uygulamaları
Google, site hızının (ve sonuç olarak sayfa hızının) algoritması tarafından sayfaları sıralamak için kullandığı sinyallerden biri olduğunu belirtmiştir.
Araştırmalar, Google’ın sayfa hızını dikkate alırken özellikle ilk bayta kadar geçen süreyi ölçüyor olabileceğini göstermiştir.
Ek olarak, yavaş sayfa hızı, arama motorlarının tahsis edilen tarama bütçelerini kullanarak daha az sayfayı tarayabileceği anlamına gelir ve bu, endekslemenizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Sayfa hızı, “sayfa yükleme süresi” (içeriğin belirli bir sayfada tam olarak görüntülenmesi için geçen süre) veya “ilk bayta kadar geçen süre” (tarayıcınızın siteden bilgi baytının ilk baytını almasının ne kadar sürdüğü) olarak tanımlanabilir.)
Daha uzun yükleme sürelerinin de dönüşümleri olumsuz etkilediği görüşmüştür.
Sayfa hızınızı artırmanın birçok yolundan bazıları şunlardır:
1. Sıkıştırmayı etkinleştir
150 bayttan büyük CSS, HTML ve JavaScript dosyalarınızın boyutunu küçültmek için dosya sıkıştırma için bir yazılım uygulaması kullanın.
Bunun yerine, bunları görüntünün kalitesi üzerinde kontrolü elinizde tutabileceğiniz Photoshop gibi bir programda sıkıştırın.
2. CSS, JavaScript ve HTML’yi küçültün
Kodunuzu optimize ederek (boşlukları, virgülleri ve diğer gereksiz karakterleri kaldırarak), sayfa hızınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Ayrıca kod yorumlarını, biçimlendirmeyi ve kullanılmayan kodu da kaldırın.
3. Yönlendirmeleri azaltın
Bir sayfa başka bir sayfaya her yönlendirildiğinde, ziyaretçiniz HTTP istek-yanıt döngüsünün tamamlanmasını beklerken ek süre ile karşılaşır.
Örneğin, mobil yönlendirme modeliniz şöyle görünüyorsa: “example.com -> www.example.com -> m.example.com -> m.example.com/home”, bu iki ek yönlendirmenin her biri sayfanızı daha yavaş yükleyin.
4. Oluşturmayı engelleyen JavaScript’i kaldırın
Tarayıcıların bir sayfayı oluşturmadan önce HTML’yi ayrıştırarak bir DOM ağacı oluşturması gerekir.
Tarayıcınız bu işlem sırasında bir komut dosyasıyla karşılaşırsa, devam edebilmesi için onu durdurması ve çalıştırması gerekir.
5. Tarayıcı önbelleğinden yararlanın
Tarayıcılar birçok bilgiyi (stil sayfaları, resimler, JavaScript dosyaları ve daha fazlası) önbelleğe alır, böylece bir ziyaretçi sitenize geri döndüğünde tarayıcının tüm sayfayı yeniden yüklemesine gerek kalmaz.
Önbelleğiniz için önceden belirlenmiş bir son kullanma tarihiniz olup olmadığını görmek bir araç kullanın.
Daha sonra , bu bilgilerin ne kadar süreyle önbelleğe alınmasını istediğiniz için “sona erme” başlığınızı ayarlayın.
Çoğu durumda, site tasarımınız sık sık değişmedikçe, bir yıl makul bir süredir.
Google burada önbelleğe alma konusunda daha fazla bilgiye sahiptir.
6. Sunucu yanıt süresini iyileştirin
Sunucu yanıt süreniz, aldığınız trafik miktarından, her sayfanın kullandığı kaynaklardan, sunucunuzun kullandığı yazılımdan ve kullandığınız barındırma çözümünden etkilenir.
Sunucu yanıt sürenizi iyileştirmek için, yavaş veri tabanı sorguları, yavaş yönlendirme veya yeterli bellek eksikliği gibi performans darboğazlarını arayın ve bunları düzeltin.
Optimum sunucu yanıt süresi 200 ms’nin altındadır. İlk bayta kadar zamanınızı optimize etme hakkında daha fazla bilgi edinin.
7. Bir içerik dağıtım ağı kullanın
İçerik dağıtım ağları olarak da adlandırılan içerik dağıtım ağları (CDN’ler), içeriğin iletilmesi yükünü dağıtmak için kullanılan sunucu ağlarıdır.
Esasen, sitenizin kopyaları, coğrafi olarak çeşitli veri merkezlerinde saklanır, böylece kullanıcılar sitenize daha hızlı ve daha güvenilir erişebilir.
8. Görüntüleri optimize edin
Resimlerinizin olması gerekenden daha büyük olmadığından, doğru dosya formatında olduklarından (PNG’ler genellikle 16’dan az renkli grafikler için daha iyidir, JPEG‘ler genellikle fotoğraflar için daha iyidir) ve web için sıkıştırılmış olduklarından emin olun.
Sitenizde düğmeler ve simgeler gibi sık kullandığınız resimler için bir şablon oluşturmak üzere CSS kullanın.
CSS, resimlerinizi tek seferde yükleyen (daha az HTTP isteği anlamına gelir) tek bir büyük görüntüde birleştirir ve ardından yalnızca göstermek istediğiniz bölümleri görüntüler.
Bu, kullanıcıların birden çok görüntünün yüklenmesini beklemesini önleyerek yükleme süresinden tasarruf ettiğiniz anlamına gelir.